Контактные данные

 У КИЄВІ ОБГОВОРИЛИ МОЖЛИВІСТЬ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ В АГРАРНИЙ СЕКТОР УКРАЇНИ

   Стаття з газети "НАШе Життя: новини" №50 від 09.11.2017
Сьогодні, 7 листопада, у м.Київ відбувся тренінг «Агробізнес в Україні: Велика гра», організований юридичною компанією Aequo, за участі власників підприємств, топ-менеджерів, керівників юридичних, фінансових, комерційних департаментів, а також департаментів з управління ризиками великих українських і міжнародних компаній. У заході взяла участь і Галина Вікторівна Шаламова, голова Наглядової ради АТ «Михайлівський райагропостач».

На початку обговорення гостям презентували довідник «Агробізнес України», пояснили ключові характеристики ринку. Головною метою заходу стало надання інформації про можливості залучення іноземних інвестицій для українських сільскогосподарських компаній і про альтернативні форми фінансування.

Розглядалися актуальні питання та проблеми інвестиційного і фінансового ринку в сільскогосподарському секторі, а саме: економічна політика нової влади, інвестиційний клімат в Україні, напрямки інвестицій в АПК України, роль транснаціональних корпорацій в АПК України, хто інвестує у сільське господарство України, з якою метою, про які фінансові масштаби йдеться, які результати цих інвестицій, стримувальні чинники для потоку інвесторів у агросектор та позитивні сторони галузі в Україні тощо.

Про залучення інвестицій в агробізнес, інструменти фінансування і управління ризиками та технологічні інновації в аграрному бізнесі присутнім розповіли Глава офісу Національної інвестиційної ради Юлія Ковалів, керівник проекту «Розвиток фінансування аграрного сектора в Східній Європі і Центральній Азії» Лія Сорока, Президент і Голова Ради Директорів Borsch Ventures Євген Уткін, директор інвестиційно-банковоского департаменту Dragon Capital Юрій Астахов, засновник Smart Farming Артем Беленко, директор з розвитку бізнесу Астарта Юрій Вахель, директор з розвитку NCH Capital Inc Віталій Іванченко, Фінансовий директор групи Агропросперіс Олексій Колбасинський, головний радник з юридичних питань і зв'язків з державними органами Bunge Ольга Копійка, начальник відділу впровадження точного землеробства ІМК Богдан Кривицький, начальник департаменту корпоративного страхування INGO Ukraine Сергій Кривошеєв, партнер Horizon Capital Костянтин Магалецький, голова правління AgTech Юрій Петрук, перший заступник генерального директора OTP Leasing Яніна Пономарьова, директор департаменту підтримки агробізнесу Credit Agricole Наталія Порвіна, директор Delta Wilmar CIS Владислав Талах, партнер AEQUO Денис Лисенко, партнер AEQUO Анна Бабич, а також партнер і керівник практики банківського та фінансового права AEQUO Юлія Кирпа.

Експерти пояснили учасникам заходу, що на сьогодні є різні причини особливо високих темпів зростання інвестицій у сільське господарство. Зокрема, швидке зростання експорту збіжжя, викликало потребу в швидкому нарощуванні його обсягів. На їхню думку, Україна – це аграрна країна, тож її основний потенціал – годувати більше півмільярда людей. Аграрні економісти також припускають, що така сприятлива для сільського господарства фаза триватиме до 2025 року, а її пік припадає на 2017-2018 роки. Таким чином, саме сільське господарство, а не переробна (харчова) галузь нині і найближчими роками є інвестиційно привабливими.

- У нас в Україні 25 мільйонів гектарів земель, і їх потрібно правильно експлуатувати, - вважає Юлія Ковалів. - Ринок землі необхідний для наповнення бюджету, але з цим у нас великі проблеми. Коли приватна особа хоче продати квартиру, їй це дозволено, так чому ж не можна цього робити з землею? Якщо вона людині взагалі не потрібна, нехай нею займається той, хто дійсно хоче нею займатися!

Але для цього, на думку експерта, спочатку необхідна якісна законодавча база, яка регулюватиме ці питання.

Окремо обговорювалася тема аграрного кредитування через розписки, які теж допомагають навести лад в земельних відносинах та пришвидшити оформлення інвестицій. За словами керівника проекту «Розвиток фінансування аграрного сектора в Східній Європі і Центральній Азії» IFC Лії Сороки, Міжнародна фінансова корпорація (IFC) планує спростити реєстрацію аграрних розписок в Україні.
- Ми збираємося спростити реєстрацію аграрних розписок, зокрема, через нотаріусів. Хочемо, щоб цим інструментом скористалося якнайбільше аграріїв, - сказала вона.
В даний час аграрні розписки укладаються переважно по зерновим і олійним культурам. Але IFC має намір розширити лінійку культур.
- Зараз розписки діють в 8 регіонах: у Вінницькій, Полтавській, Черкаській, Харківській, Миколаївській, Сумській, Тернопільській і Хмельницькій областях. У наступному році ми плануємо поширити їх по всій Україні, - підсумувала Лія Сорока.

Також розглядалося питання страхування комерційних угод, комерційних кредитів, які користуються попитом за кордоном. Хоч у нас поки що такого напрямку немає, але перспективи для цього існують. Піднімалася тема корпоративного страхування, страхування посівів, яке має бути ближчими до товаровиробників. Окремо виділили експерти проблему кадрового голоду в селах.

Про високі технології в агробізнесі на практиці канадських підприємств розповів Віце-президент з розвитку бізнесу KM Core Богдан Куприч. Час біжить невпинно, все навколо розвивається, тому для ефективної роботи підприємств, необхідно перепрофілювати знання працівників для роботи з новітніми технологіями. Майбутнє України, на думку експертів, - це трактор, який заряджається від енергії сонця та працює без втручання людини, техніка, яка без хімічних засобів, за допомогою електрики, вбиває бур'яни, тощо. Ми маємо дивитися вперед, а не озиратися назад.

Учасники заходу відзначають його інформаційну насиченість та актуальність.
- Я ніколи не втрачаю можливості поспілкуватися зі спеціалістами, справжніми професіоналами у справі агробізнесу, адже вони із задоволенням діляться своїми знаннями, які в подальшому допомагають нашому підприємству процвітати, - зазначає Галина Вікторівна Шаламова.

Після виступів спікерів присутні отримали можливість поспілкуватися з колегами та обмінятися досвідом. Кожен взяв з цієї зустрічі для себе щось нове, тож тепер з новими знаннями та вміннями впроваджуватимуть це на своїх підприємствах!


 
 
 
 
 
 
   

МИ знаходимось.

інд. 72013
Запорізька обл
Михайлівський р-н
с.м.т. Пришиб
вул. Кооперативна, 1
Все права защищены©