Контактные данные

 ПРОВЕДЕННЯ ЗЕРНОЗБИРАЛЬНОЇ КАМПАНІЇ – РЕЗУЛЬТАТ МАСШТАБНОЇ РОБОТИ

    Стаття з газети "НАШе Життя: новини" №82 від 23.06.2018
  

На Михайлівщині вже розпочалися жнива, і кампанія по збиранню ранніх зернових набирає обертів. Яким буде цей рік у хліборобів та з якими проблемами стикаються аграрії під час збирання зернових?

За попередніми оцінками експертів, аграрії Михайлівського району недоотримають від 20% до 30% від запланованого врожаю ранніх зернових і зернобобових культур. Виною всьому — несприятливі погодні умови: висока температура та абсолютна відсутність опадів. За даними Запорізького обласного Центру з гідрометеорології, вже у травні поверхня ґрунту нагрівалася до 55-62º, тоді як вологість повітря на більшій частині території області упродовж 12-17 днів знижувалася до критичних для рослинності меж – 30%. На більшості спостережних ділянок з посівами озимої пшениці та ярого ячменю було зареєстроване передчасне пожовтіння листків нижнього ярусу, а на окремих площах відмічено засихання стебел.

Високі температури в кінці квітня — на початку травня призвели до більш ранньої вегетації рослин, ніж того хотілося б фермерам. Через це жнивна кампанія цього року розпочалася значно раніше, ніж минулого.

Одна з проблем збиральної кампанії пов’язана зі стислим проміжком часу. Зазвичай є тільки 10-14 днів з моменту початку збирання на те, щоб зібрати врожай без втрат. І тут справа – за професіоналізмом. Так, для прикладу, в АТ «Михайлівський райагропостач», ДСГП «Агроцентр» та ФГ «Агро-Константа» розроблена чітка тактика збиральних робіт, яка дозволить не лише швидко та якісно провести жнива на своїх землях, але й надати весь комплекс сільськогосподарських робіт за замовленням інших фермерів та фермерських господарств.

За даними Департаменту агропромислового розвитку  облдержадміністрації, в цьому  році по всіх категоріях господарств  області заплановано зібрати ранні зернові з площі  майже 862 тис. га, з них: озимих зернових - 678 тис. га, в тому числі озимої пшениці - 634,8 тис. га; ранніх зернових і зернобобових – 183,3 тис. га. Крім цього, передбачається зібрати 33,4 тис. га озимого та ярого ріпаку.

Оскільки погодні умови не сприяли багатому урожаю, ціна на зерно, за прогнозами експертів, має бути високою. Тож в питаннях реалізації зернової продукції фермерам радять не здавати зерно одразу трейдерам, що називається «з-під комбайну». Зернотрейдери дійсно готові швидко придбати врожай прямо з поля, але дають набагато нижчу ціну. Такі умови часто виявляються невигідними для фермерів – в момент, коли врожай тільки зібраний, ціна ще несформована.

Для того, щоб притримати урожай до встановлення чіткої ціни, свої послуги в Запорізькій області, зокрема – в Михайлівському районі, пропонують елеватори. Так, механізовані склади елеватору АТ «Михайлівський райагропостач» дозволяють забезпечити як короткотермінове так і довготермінове якісне зберігання зернових та олійних культур. Наявна кількість складів дозволяє забезпечити відокремлене зберігання. Привезене зерно зважується на електронних вагах. Контроль за якістю при прийманні зерна здійснюється сертифікованою лабораторією, яка оперативно відбирає проби та робить аналізи якості. Для очищення зерна від насіння бур'янів та інших домішок використовують сучасні сепаратори. А за необхідності, зерно перед зберіганням приводять в стійкий кондиційний стан вологості. Для цього на підприємстві діють зерносушарки.

Зараз елеватор працює на повну потужність. Процес його роботи є автоматизованим. Серед переваг функціонування елеватора – його  розташування у безпосередній близькості з залізничним вузлом, що полегшує процес відвантаження на залізничний транспорт.

Масштабна робота ведеться заради головної мети: успішного проведення зернозбиральної кампанії в нашім краї!

   

МИ знаходимось.

інд. 72013
Запорізька обл
Михайлівський р-н
с.м.т. Пришиб
вул. Кооперативна, 1
Все права защищены©