Контактные данные

 КОНСТИТУЦІЯ – ОСНОВНИЙ ЗАКОН УКРАЇНИ

  Стаття з газети "НАШе Життя: новини" №33 від 26.06.2017
28 червня 1996 Верховна Рада України прийняла першу Конституцію незалежної української держави.

Процес підготовки Конституції України затягнувся на шість років – з 1990 по 1996 рік. 27 червня 1996 року парламент вирішив розглядати проект на одному засіданні без перерв. Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. У результаті бурхливих дискусій за підсумками безперервної 24-годинної роботи депутатам вдалося узгодити всі положення документа. Голосування проводилося по кожній статті окремо і цілими розділами. Голосування за Конституцію України в цілому відбулося о 9:20 ранку 28 червня 1996 року. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту - про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні.

Після безсонної ночі нардепам влаштували скромний банкет з цукерками і шампанським. Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

Прийняття конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Прийняття конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Дана конституція діє і сьогодні. Відповідно до Конституції, день прийняття Основного Закону є державним святом - Днем Конституції України.

До речі, День Конституції України — єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.

Першою вітчизняною конституцією вважається Конституція гетьмана Пилипа Орлика. Тому ми можемо пишатися тим, що ця Конституція, прийнята 5 квітня 1710 року, була однією з перших в Європі та світі. Адже конституцію Сполучених Штатів Америки було схвалено лише 1787 року, конституцію Франції та Польщі – 1791 року, конституцію Російської імперії – 1905 року.

22 серпня 2011 рокі у Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України. Автори ідеї пояснили, що сенс всієї цієї затії — привернути більше уваги суспільства до законодавства. Мініатюрна рукописна книжечка «Конституція України», розміром 2х3 см, включає 160 рукописних сторінок, літери висотою не більше 1 мм можна читати без окулярів. На її створення пішло близько 2 місяців. За словами автора мініатюри Ігоря Степанова, цей екземпляр перший як в Україні, так і в країнах СНД. Міні-макет книжечки художник передав Музею книги та друкарства.

Соціологічна служба Центру Разумкова провела соцопитування, в результаті якого виявилося, що лише 21,4% громадян України змогли правильно відповісти, в якому році була прийнята її Конституція.

Напередодні Дня Конституції ми теж вирішили провести своє опитування та поцікавились у жителів Михайлівського району, наскільки добре вони ознайомлені з Конституцією України.

Виявилося, що навіть про те, що 28 червня є вихідним днем знають не всі – лише 92% опитаних, і тільки 66% зазначили, що День Конституції України дійсно є для них святом. Крім того, згідно з результатами опитування, проведеного газетою «НАШе Життя», лише 60% михайлівчан знають, що діюча Конституція України набула чинності 1996 року, бо ж ще 33% вважають, що Конституцію прийняли одразу після проголошення незалежності, тобто 1991 року. Важко пояснити, чому 6% вирішили, що Конституція була прийнята у 2003 році. Але погодьтеся, у порівнянні зі всеукраїнським показником, ми ще добре обізнані!

На думку 66% опитаних жителів Михайлівського району, наша Конституція має 12 розділів, тоді як їх насправді 15, і про це знають 20% респондентів. Ще 13% вважають, що у нашому Основному законі 7 розділів. Згідно з Конституцією, джерелом влади в Україні є народ, і 57% опитаних обрали цей варіант, але 35% респондентів зазначили вірним варіант «Верховна рада», і ще 7% - «Президент». Коли ми вирішили перевірити, чи знають наші земляки розділи Конституції, виявилося, що 28% опитаних додали до нашого основного закону розділ «Правовідносини з іншими державами» та вилучили «Вибори.Референдум» і «Права, свободи і обов’язки громадянина».

Ось так, хоч нашій Конституції вже 21 рік, та вчитися нам ще є чому. Конституція - це найголовніший закон. Саме він регулює всі відносини в суспільстві, не даючи розростатися конфліктам, а якщо вони і з’являються, то Конституція покликана все розставити по місцях. І звичайно, хоч ми це і не завжди помічаємо, Конституція займає вагоме місце в нашому житті, в житті кожної людини.
 
 
   

МИ знаходимось.

інд. 72013
Запорізька обл
Михайлівський р-н
с.м.т. Пришиб
вул. Кооперативна, 1
Все права защищены©