Контактные данные

КИЇВСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ФОРУМ

   Стаття з газети "НАШе Життя: новини" №155 від 16.11.2019
 

- 8-9 листопада мені пощасливилося стати учасницею неймовірної дискусійної платформи, що націлена на формування стратегії економічного розвитку України, - Київського міжнародного економічного форуму (КМЕФ), - ділиться враженнями голова Наглядової ради АТ «Михайлівський райагропостач» Галина Вікторівна Шаламова, яка разом з директором підприємства Юлією Олександрівною Спіциною побувала в м.Київ з робочою поїздкою. - Це – надзвичайний простір діалогу експертів, бізнесу і влади! Вже в першій половині дня стало зрозуміло, наскільки це чудова нагода для налагодження зв’язків між іноземними інвесторами та українським бізнесом, що в результаті сприятиме поліпшенню репутації нашої країни на міжнародній арені!

Цього року у Форумі взяли участь понад 100 спікерів з більш як 30 країн світу, а також 2000 учасників, серед яких бізнесмени, політики, експерти, науковці і підприємці. Їх привітав на урочистому відкритті Президент України Володимир Зеленський, який підкреслив свою любов до України та віру в українську націю, а також налаштував всіх на продуктивну роботу.

 ПОРАДИ ДЛЯ УКРАЇНИ ВІД ЗАСНОВНИКА «АЛІЕКСПРЕС»

Після відкриття засновник та директор Thinking the Unthinkable Нік Гоуінг акцентував увагу на місії КМЕФ. До форуму вперше долучився й один з найбагатших людей світу – Джек Ма. Це китайський мільярдер, який у 1999-му році, будучи звичайним вчителем англійської мови, заснував компанію «Алібаба груп». Зараз до неї входять «АліЕкспрес» і «ТаоБао». В Україні мільярдер поділився думками, як можна досягти вагомих висот у бізнесі. Він вважає, що основа успішної справи – це цінні кадри, при підборі яких необхідно враховувати і потенціал, і лідерські якості, і емоційний інтелект. І вміння керувати людьми, і їхню мотивацію в роботі. Ще, не зважаючи на свої статки, він не займається благодійністю, адже головне, що він може дати, на його думку, - це порада. Також, на думку мільярдера, сьогодні важливо дослухатися до молоді та оновлювати технічно уряд, адже електронна система є більш прозорою. Не варто боятися хакерських атак, адже вони теж сприяють розвитку та модернізації безпеки. Україна, за словами Джека Ма, для нього вирізняється якістю землі та чарівністю жінок. Він підкреслив перспективність нашої держави та виступив за вільну торгівлю між Китаєм та Україною. Для розвитку економіки він радить інвестувати у малий бізнес та приватний сектор, розвивати та захищати підприємців.

 ЩО РОБИТИ, ЩОБ НЕ БУТИ ДОНОРОМ ДЛЯ ЄВРОПИ

Головні  спікери першої частини Форуму Віце-президент Havas Жак Сегела (Франція) та HEAD International GmbH, спеціальний представник Прем’єр-міністра Великої Британії Йохан Еліаш (Швеція) виступили під час пленарного засідання на тему «Успішні стратегії країн та компаній».

Насиченими також були тематичні панелі «Торгові війни та їх вплив на світову економіку», «Роль України у світі високих технологій», «Репутаційна стратегія як інструмент для підвищення капіталізації України», «Освіта 4.0: підготовка людей завтрашнього дня».

Спікер Тарас Качка, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – Торговий представник України розповів, що Україна — одна з небагатьох країн, яка подала пропозиції до WTO стосовно електронної комерції. Україна – лідер у цифровій галузі.

Дмитро Лось, радник голови правління МХП озвучив три ключові поради для бізнесу на міжнародному ринку:

- Диверсифікація ринків. Тоді закриття чи падіння ринку в одній країні буде вже питанням маржинальності, а не виживання бізнесу.

- Якісна аналітика. Необхідно розуміти, як розвиваються ринки в кожній країні, і тоді ви буде готові до змін, які відбуваються зараз та будуть відбуватись.

- Орієнтація на результат. Ніколи не розслабляйтесь, якщо ви підписали вдалий довгостроковий контракт, через рік його можуть переглянути.

Заступник голови Ради корпорації «Алеф» Станіслав Віленський, в свою чергу, підкреслив, що будь-який український підприємець думає про те, як захистити свій внутрішній ринок, адже торгові війни – це надвисока конкуренція!

Президент Української асоціації Римського клубу Віктор Галасюк зазначає, що європейський союз сьогодні виступає як виробник, тоді як Україна — донор сировини, людей та грошей.

Спікери також зазначили, що особливо складно вирощувати зерно – складніше за будь-яку іншу промислову продукцію. І, щоб не бути донором, необхідно зробити акцент саме на переробці!

 «Україна — це розум Європи з талановитими та розумними людьми, - запевняє  Посол ЄС, голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас. -  Сьогодні Україна має позиціонувати себе як один з найбільших експортерів ІТ-сервісу».

Голова правління ради директорів компанії Telesens Int Ltd Едуард Рубін також акцентував увагу на тому, що коли іноземні інвестори побачать, що українці вкладають кошти у розвиток бізнесу у власній країні, тоді вони будуть збільшувати і свої інвестиції.

Інвестувати необхідно і в своє майбутнє  – в освіту. При цьому співавтор бестселера Teaching in the Fourth Industrial Revolution Арман Дусе вважає, що потрібно зрозуміти свій тип державного управління та стиль керівництва, і як тільки настане час розуміння, тільки тоді потрібно починати діяти в напрямку вдосконалення освіти. Тільки тоді потрібно будувати унікальну модель, а не копіювати те, що спрацювало на інших.

 ЧИ МОЖЕ ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЗАМІНИТИ ЛЮДИНУ?

Починаючи з другої половини дня майданчик Київського міжнародного економічного форуму розширився на п’ять залів, в кожному з яких ми могли отримати унікальну інформацію від світових лідерів!

Модератори та спікери розповіли про:

- Глобальну економічну кризу та нові можливості, які вона відкриває

- Екосистему розвитку інновацій на прикладі найкращих світових практик;

- Формулу успіху України;

- Україна на світовій економічній мапі;

- Вплив змін клімату на бізнес;

- Енергетичну незалежність України;

- Розкриття економічного потенціалу Індустрії 4.0

- Public talk з Еріком Райнертом.

Директор та співзасновник компанії IT-Enterprise Олег Щербаненко запевняє, що найголовніше в компанії – люди: ті, хто знають, як працюють галузі, як в них відбувається трансформація, знають компанію. При цьому усі ІТ-рішення спрямовані на вирішення питання - як прибрати людину з процесів виробництва та прийняття рішень, щоб усе працювало ефективно і без людини.

Натомість Директор з економіки та фінансів, Член правління ІНТЕРПАЙП Денис Морозов наголосив, що штучний інтелект не здатний замінити людину: «Сьогодні ми вчимо штучний інтелект, людина його корегує під себе. Інтелект знає всього 5%».

 СКІЛЬКИ УКРАЇНЦІВ ГОТОВІ ПЛАТИТИ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ЕКОЛОГІЇ

Виконавчий директор Німецького енергетичного агентства DENA Андреас Кульманн дав такі основні поради:

- Якщо маєте ідею, починайте її реалізовувати, і з кожним роком модернізуйте її.

- Якщо хочемо подолати зміни клімату, то маємо працювати в багатьох напрямках - біогаз, енергоефективність будівель, зелена електроенергія.

- Щоб долучити індустрію до боротьби зі змінами клімату, її необхідно стимулювати.

А головний еколог агроіндустріального холдингу МХП Олександр Семенець впевнений, що держава повинна давати імпульс, сприяти тому, щоб компанії були зацікавлені боротися зі змінами клімату.

В свою чергу, адвокат, керуючий партнер та партнер-засновник AO Arzinger  Тімур Бондарєв запевняє, що наша проблема у репутації: Україну багато хто асоціює з корупцією, це і відлякує інвесторів.

Співзасновник та керівний партнер компанії UDP Renewables Сергій Євтушенко наголосив, що:

- 58% українців вірять, що екологічне забруднення шкодитиме майбутнім поколінням більше, ніж будь-які інші проблеми.

- 37% українців не готові платити більше для покращення екологічної ситуації.

Тож, по закінченні другого дня було над чим подумати, адже спікери торкнулися надзвичайно гострих тем для української нації!

 ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ ДЛЯ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТОРІВ

- На початку другого дня Київського міжнародного економічного форуму (9 листопада) нас, учасників цієї визначної події, очікувало не менш інформативне поле, - зазначає Галина Вікторівна.

Відкрив Другий день Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, який зазначив, що  основні ресурси майбутнього — інформація та репутація, й додав: «Ми маємо вірити українцям, маємо вірити в підприємницькі навички громадян».

Також ми із задоволенням відвідали локації, де висвітлювалися:

- Інвестиції в ринки, що розвиваються: можливості та ризики;

- Приватні інвестиції: кому довірити гроші?

- Трансформація медіа у цифровому світі.

Виконавчий директор UFuture Микола Тимощук та засновник і Головний виконавчий директор Horizon Capital Олена Кошарна підкреслили, що Україна цікава для інвесторів, але необхідні структури реформи. І ключова реформа, яку повинна провести влада, - судова.

В свою чергу, голова Правління Райффайзен Банку Аваль Олександр Писарук запевнив, що для того, щоб зацікавити інвесторів, Україні необхідно пом'якшити монетарну політику. Він вважає за необхідне нарощувати обсяги кредитування агросектору України, IT-проєктів та промислових підприємств.

 ЯК ПІДГОТУВАТИ БІЗНЕС ДО МАЙБУТНЬОГО

«Успішність будь-якого бізнесу характеризується наступними факторами: постійне впровадження інновацій, якісний сервіс високого рівня, освіта, інноваційна корпоративна культура, талановиті менеджери та співробітники,» - запевняє Співзасновник та головний директор Innovecs Алекс Луцький. Цю ж думку підтримав і Засновник OKKO Group Віталій Антонов, котрий вивів свою формулу успіху - думати про завтрашній день у категоріях дня післязавтрашнього.

- Головний висновок, до якого я дійшла, під час роботи Форуму – Україна може зробити великий прорив і стане центром економічної, фінансової, медичної, кадрової безпеки за умови правильного підходу до вибору тактики дій, адже у нас для цього є всі ресурси, - ділиться враженнями Галина Шаламова. -  Хотілося б, щоб кожен учасник КМЕФ також вийшов звідти з високою метою – розбудовувати свою справу на благо розквіту України!

 НА ЧОМУ ВАРТО СКОНЦЕНТРУВАТИСЯ В МАЙБУТНЬОМУ

Друга частина другого дня Київського міжнародного економічного форуму була присвячена часу трансформації, а отже кожен з учасників Форуму мав можливість заглянути в майбутнє. Звичайно, така інформація для кожного з нас стала надзвичайно актуальною, тому особисто я намагалася відвідати кожну з локацій: 

- Цифрова трансформація: ресурси, технології, процеси

- KIEF Talk Україна 2025. Від стратегій до дій

- Венчурні інвестиції: де шукати та як залучити

- Життя 100+ років: Технології здорового довголіття

- Лідери часів трансформації

- Зустріч з Робертом Говерсом "Будуємо бренд України разом!"

- Від нуля до мільйона. Практичні кейси масштабування бізнесу

- Суспільство 4.0: куди ведуть експоненційні технології?

- Яка ідея забезпечить Україні прорив у майбутнє?

Директор McKinsey Global Institute та старший партнер McKinsey & Co Джонатан Вотцел зазначив, що штучний інтелект схильний до підтримання розмови, передбачення бажань споживача. Він скоротить кількість професій у майбутньому, а сьогодні він допомагає покращувати систему онлайн-освіти.

Засновник міжнародного центру генетики Diagnomics Inc Мін Сеоб Лі говорить, що незважаючи на стрімкий розвиток технологій, кожен із нас унікальний, тому в майбутньому концентруватися потрібно не на технологіях, а на людині - вона набагато цікавіша за комп'ютер.

 Про важливість підбору кадрів в бізнесі говорив і Генеральний директор Групи Компаній ЛІГА, CEO Ligamedia Дмитро Бондаренко:  «Потрiбно залучати людей до створення концепцiї компанії, яку вони сприймають як свою.»

Інвестиційний директор, Luminate Олена Бойцун дала також важливу бізнес-пораду пораду: «Не інвестуйте в те, що погіршить ваше життя. Необхідно інвестувати в те, що покращить ваше життя, ваше середовище. Сенс інвестицій - це покращувати життя.»

 ЗАГАЛЬНЕ ВРАЖЕННЯ ВІД ФОРУМУ

В період заходу між учасниками форуму пройшов також розіграш візиток. Візитка «Шаламова Галина Вікторівна – голова Наглядової ради АТ «Михайлівський райагропостач» виграла Сертифікат на послуги агентства нерухомості KDU Realty Group.

- Загалом, захід був надзвичайно насиченим! Всю інформацію, яку я занесла в свій нотатник,  важко помістити в кількох постах, адже кожен спікер – лідер в своїй сфері, тому їхні поради – безцінні. Я хочу висловити щирі слова подяки ініціатору Форуму, українському підприємцю, засновнику UFuture Василю Хмельницькому, який дав можливість з перших вуст почути інформацію про перспективи розвитку бізнесу, освіти, науки, економіки не лише всередині України. Але і у світових масштабах! Побільше б таких небайдужих людей, які вчать нас будувати потужну країну та надихають на нові звершення! Спасибі за яскраві емоції, плани, знайомства, котрі привели в наше життя нових друзів та партнерів, - передає слова подяки Галина Вікторівна. - Також дякую всім модераторам та спікерам, які відкрито говорили про складні теми та невимушено відповідали на всі поставлені їм запитання! Захід приніс не лише море задоволення, але й неймовірний багаж знань, а знання, як відомо, - це сила!

МИ знаходимось.

інд. 72013
Запорізька обл
Михайлівський р-н
с.м.т. Пришиб
вул. Кооперативна, 1
Все права защищены©