Контактные данные

Христос воскрес! Воістину воскрес!

  Стаття з газети "НАШе Життя: новини" №25 від 14.04.2017
У житті кожної людини рано чи пізно знаходиться місце для духовності. З дитинства свято Великодня у нас асоціюється з крашанками і запашними пасками. Великдень - це найважливіший день для християн, адже саме в цей день Ісус воскрес з мертвих. У всіх церквах починають святкування опівночі напередодні свята.

Особливу ритуальність і таємничість несуть запалені свічки, які нагадують християнам, що Ісус є світлом світу і рятівником від темряви і зла. При їх запалюванні священик зазвичай вимовляє: «Христос Воскрес!», а парафіяни відповідають: «Воістину воскрес!». Священнослужителі вдягають святковий одяг, а церковна служба супроводжується проповідями та співами, заснованими на великодніх історіях.

Ми поцікавилися, як відзначають це свято в різних країнах. Виявилося, що в Італії на громадських площах демонструють великодні вистави. Папа проводить масове причастя на площі Святого Петра у Ватикані. Тисячі людей з усього світу йдуть до нього, щоб отримати благословення у цей день. На Кіпрі у дворах шкіл і церков палять багаття. Німці яйцями прикрашають дерева, схожі на нашу ялинку. Чехія і Словаччина мають також кілька унікальних великодніх традицій: чоловіки ходять з саморобним вербовим батогом, прикрашеним стрічками, і шмагають ним жінок. Такий ритуал повинен принести жінці здоров'я протягом наступного року.

Соціологи поцікавилися думкою пересічних українців щодо того, які свята вони найбільше полюбляють та шанують. Як показало опитування, найулюбленішими є церковні свята. За даними статистики, їх більше шанує жіноча половина населення. Найпопулярнішими святами в Україні є Великдень та Різдво – їх відзначають 80% населення держави. Такий результат виявило опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Ми теж провели своє опитування, щоб дізнатися, як жителі Михайлівщини планують відсвяткувати Великдень. 41 відсоток респондентів зазначили, що залишаться святкувати вдома, по-родинному. Ще 26 відсотків опитаних планують з друзями відзначити Великдень шашликами. Не пощастило 15 відсоткам респондентів, яким навіть цей день доведеться провести на робочому місці. Інші – не обрали жоден із запропонованих варіантів.

Хоч відзначають Великдень по-різному, проте святковий стіл у всіх схожий. Головні великодні частування - крашанки і, звичайно, паска – особливий, «святковий» вид хліба. Споконвіку господині не шкодували для них найкращих продуктів: кожна хотіла, щоб її паска була найсмачнішою і найгарнішою. Сьогодні це частування можна придбати і в магазинах. Напередодні Великодня на прилавках рядочками вишикувалися урочисто вбрані рум’яні пасочки.

Ми дізналися, яка паска прикрашатиме святковий стіл жителів Михайлівського району. Результати опитування показали, що 65 відсотків господинь збираються своїми руками готувати її до Великоднього столу і лише 35 відсотків респондентів зазначили, що купуватимуть паску в магазині.

У протоієрея Георгія Божко, настоятеля Храму на честь Успіння Пресвятої Богородиці, на святковому столі - теж домашня паска, тільки йому її приносить хтось із прихожан, адже на Великдень і він, і дружина практично весь час знаходяться в церкві.

- Це у людей Великдень в храмі закінчується о 4-ій ранку, коли посвятили кошики, а для мене свято Воскресіння Господнього - це, перш за все, служба. І продовжується вона протягом всього Великоднього тижня. А в понеділок у нас проходитиме ще й свято для дітей.

За словами протоієрея, прикрашати святковий стіл до Великодня мають тільки паска і крашанки. Настоятель пояснив, чому саме вони стали головними стравами:
- Яйця символізують нове життя, а саме кольорові є символом воскресіння Господа, ну а пекти паски - це вже більш народний звичай.

Великдень і Великодній тиждень багаті на прикмети і повір’я. Вважалося, що передзвін дзвонів в день Христового воскресіння наділений по-справжньому чарівними силами – вдаривши у дзвін, віруючі люди просили гарного врожаю, миру і ладу в сім’ї, а дівчата – красивого і багатого нареченого. Якщо людина вимовляла своє прохання від чистого серця, то воно обов’язково збувалася.

Ще в народі вірять, що потрібно добре на Великдень покататися на гойдалках. Кажуть, всі гріхи здуває. Дівчата, щоб вийти заміж, повинні були під час церковної служби на Великдень проказати про себе: «Воскресіння Христове! Пошли мені жениха холостого!».

Якщо дитина народилася на Великдень, то вона стане відомою, знаменитою людиною. Великі люди, які можуть навіть змінити хід історії, народжуються не просто у Великдень, а ще опівдні і «в сорочці». Той же, хто народився на пасхальному тижні, буде мати міцне здоров’я.

Після ранкової служби потрібно якнайшвидше дістатися до будинку і взятися за святкову трапезу: чим швидше це зробити, тим успішніше підуть справи. А щоб малюк ріс міцним і сильним, вранці у Великдень його треба поставити ніжками на сокиру і сказати: «Як криця міцна, так і ти будь міцний і здоровий. Амінь». Вербою, принесеною на вербному тижні, обмахували дитячу кімнату, виганяючи тим самим напасті і хвороби. Хороша прикмета на Великдень почути зозулю – це віщує поповнення сімейства, а молодим дівчатам – швидке заміжжя. Якщо ви відчуваєте постійні труднощі з грошима, на Великдень обов’язково подайте жебракові монетку – весь рік ви не будете знати потреби. Дівчата в цей день наводили красу – освячене червоне пасхальне яйце клали у воду, а потім цією водою вмивалися.

А щоб у родині був мир, лад і ніхто не сварився між собою, пасхальну трапезу обов’язково потрібно починати всією родиною і кожен повинен в першу чергу з’їсти по шматочку паски і яйця, які були освячені в церкві. Жінка, у якої ніяк не виходить завагітніти, на Великдень повинна поставити поруч із собою зайву тарілку покласти туди шматочок паски зі словами: «Паска для діточок!». Після трапези цей шматочок кришили птахам. Чоловік і дружина повинні за сніданком в пасхальну неділю вдарити фарбовані яйця один об одного, у кого яєчко не розбилося, той і буде «главою» сім’ї весь рік.

Вітаємо Вас з Великоднем! Зичимо добра, миру, достатку, затишку та злагоди у родині! Христос воскрес! Воістину воскрес!
 
 
   

МИ знаходимось.

інд. 72013
Запорізька обл
Михайлівський р-н
с.м.т. Пришиб
вул. Кооперативна, 1
Все права защищены©