Контактные данные

ФЛЕШМОБ ВИШИВАНОК НА ШКІЛЬНОМУ ПОДВІР’Ї

    Стаття з газети "НАШе Життя: новини" №29 від 19.05.2017
 18 травня Україна відзначила День вишиванки! У це свято українці одягаються у вишиванки та прогулюються своїми населеними пунктами. Не стала винятком і Пришибська ЗОШ І-ІІІ ступенів імені М.А.Шаламова, учні та вчителі якої долучилися до акції «Одягни вишиванку» та взяли участь у флешмобі, організованому після закінчення занять.

Вишиванка здавна вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка символізує і родинну пам’ять, і вірність та любов у сім’ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок. У вишивці сакральне значення має все — від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору.

Зараз елементи української вишиванки використовують у своїх колекціях визнані у світі модельєри та модні доми – Жан-Поль Готьє, Джон Ґальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana. А в 2015-му американський Vogue опублікував статтю, в якій назвав українську вишиванку одним із головних трендів сезону.

Не лише зірки шоу-бізнесу у захваті від українських вишиванок, а й наші школярі!
- Народне мистецтво, яке передавалося із покоління в покоління століттями, завжди було і є ґрунтом для спілкування людей, джерелом пізнання історії, культури далекого минулого. Звідти й прийшло до нас рукоділля - в’язання, вишивання, різьблення, ткацтво. Виникло воно з любові до рідної землі і батьківської оселі. Тож щиро запрошуємо Вас полинути в прекрасний світ народної вишивки, щоб дізнатися більше про наші традиції, обряди, культуру та історію, - розпочали свято ведучі, які й самі були вбрані у вишиванки.

Та й на глядачів любо було глянути - білі вишиті сорочки з українськими народними мотивами радували око. Дівчатка та хлопчики світилися посмішками, а грайливий вітерець куйовдив їм волосся. Хтось радів своїм новим вишитим обновкам, хтось вдягнув улюблену вишиванку. Але всі були єдині у думці, що таке свято об’єднує і вчителів, і учнів різних класів, і весь український народ.

Вокальний колектив «Зоряна» привітав усіх милозвучною, дзвінкою піснею, адже так вже у нас, українців, заведено: якщо творити щось - неповторно, захоплююче, якщо працювати - то до сьомого поту, якщо спiвати - то від щирого серця: дзвiнко, розложисто!

Привітала школярів із Днем вишиванки і гість свята Голова Благодійного фонду імені М.А.Шаламова Галина Вікторівна Шаламова:
- Які ви всі юні, які гарні! Як приємно бачити на вас вишиті сорочки! Ця акція показує, що сучасна молодь пам'ятає й шанує українські традиції. Треба донести всім, що ми повинні шанувати історію нашого рідного українського народу, – одягати вишиванку й бути гордими від того, що ми — українці — нація з багатою історією та глибоким корінням! І, звичайно, хочеться сказати спасибі бійцям АТО, завдяки яким ми у білих вишиванках стоїмо зараз тут, під світлим небом, і посміхаємося мирному життю!

На завершення свята учні провели імпровізований флешмоб: стали у коло на шкільному подвір'ї, взялися за руки і створили справжню «вишиванкову» хвилю. Флешмоб подарував таку хвилю емоцій, стільки посмішок і веселого дитячого сміху, що наступного року, мабуть, нас чекає цілий океан вишиванок за участю всіх учнів школи!
 
 
 
   

МИ знаходимось.

інд. 72013
Запорізька обл
Михайлівський р-н
с.м.т. Пришиб
вул. Кооперативна, 1
Все права защищены©