Контактные данные

ДИВОВИЖНИЙ ЧАС ВІДКРИТИХ МОЖЛИВОСТЕЙ, НОВИХ ЗНАЙОМСТВ І НЕЙМОВІРНИХ ВЧИНКІВ

   Стаття з газети "НАШе Життя: новини" №38 від 12.08.2017
Молодість - це дивовижний період, який викликає багато позитивних емоцій. Це – час, коли для тебе відкриваються нові можливості, кожного дня ти спілкуєшся і знайомишся з новими людьми, робиш неймовірні вчинки. Здається, що море по коліно, що немає нічого неможливого, а в душі вирує такий гарт, така сила духу, такі емоції, що за спиною виростають крила і несуть, несуть до здійснення мрій!

12 серпня світ відзначає Міжнародний день молоді. Це - свято возвеличення юності, свіжих задумів, натхнення молодих людей, які є невтомним двигуном прогресу. Ми вирішили поцікавитися у «винуватців» цих урочистостей - молодих хлопців та дівчат Михайлівщини, з чим у них асоціюється слово «молодість».

«Це – як вільний політ, в якому ти мало про що турбуєшся, але так багато всього хочеш побачити, стільки всього пізнати! Якщо коротко, то до слова «молодість» у мене виникає три асоціації: вибір, здоров’я, майбутнє,» - зазначає Володимир Фатєєв.

«В цей час перед тобою відкриті всі дороги і ти маєш безліч можливостей та перспектив,» - погоджується Людмила Тищук. «А ще молодість – це час, наповнений позитивними емоціями та почуттями, коли ти повен натхнення та сили,» - додає Олексій Дударєв.

«Це – найпрекрасніші роки життя, коли ти сповнений мрій та сподівань. Для кожної людини цей час незабутній,» - вважає Юлія Романенко. А Аня Бугайчук додала: «Молодість – це час, коли не замислюєшся про глобальні проблеми, робиш шалені вчинки, чекаєш від життя чогось прекрасного.»

«Молодість – це свобода: вибору, дії, можливостей,» - вважає Андрій Борщ. Коротко, але ємко відповів Андрій Мотуз: «Молодість – це безтурботність!»

З дівочим романтизмом дивиться на молодість Дар’я Малюченко: «Це – пора безмежного щастя, час кохання і період, коли ти хочеш змінити світ!». «А ще в цей час можна робити дурниці і не думати про наслідки,» - сміється Леся Чайченко. До цієї ж думки схиляється і Ярослав Гонгало, який називає молодість часом безумств: «Вона дана людині для того, щоб жити яскраво, робити помилки, набивати собі купу шишок і вчитися розуміти, що в житті добре, а що погано. Молодість дається людині один раз, і це - час безумства, романтики, безсонних ночей і яскравих емоцій!»

Прекрасною порою надій та гігантських планів на життя вважає цей період Настя Грищенко. На думку дівчини, це – час необдуманих вчинків та цікавих наслідків, які колись на пенсії ми всі згадуватимемо з посмішкою. «Так, в цей час обов’язково має статися щось таке, про що можна буде згадати. Треба не упустити момент і брати від життя якомога більше, бо цей період швидкоплинний,» - додає Тетяна Дзюба.

А взагалі це – цікаве питання, до якого віку люди можуть вважати себе молодими? Дивно, що дехто навіть не перейшовши межу 30 років, говорять про молодість у минулому часі.

«Напевно, молодість закінчується вже після університету, коли треба влаштовуватися на роботу, коли створюється сім’я, з’являється відповідальність. Тоді вже не відчуваєш себе настільки вільним і відкритим до світу,» - розмірковує Тетяна.

Ми ж вважаємо, що людині стільки років, на скільки вона себе почуває. Треба жити і радіти кожному дню! До речі, кілька років тому навіть Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) офіційно продовжила молодість. І тепер молодою людина вважається до 44 років.
Тож зараз вікова класифікація Всесвітньої організації охорони здоров’я виглядає так:
25-44 – молодий вік;
44-60 – середній вік;
60-75 – похилий вік;
75-90 – старечий вік;
після 90 – довгожителі.

Багато хто зазначає, що молодість – це прагнення до чогось невідомого, нового, а так, як ми вчимося протягом всього життя, весь час щось дізнаємось нове, то з повною впевненістю можна сказати, що молоді ми до того моменту, доки самі себе вважаємо такими. Тож все-таки молодість - це стан душі. Про шалені вчинки, здійснені у юні роки, напередодні Міжнародного дня молоді згадали і ті, хто за класифікацією ВООЗ належить до людей середнього, похилого та старечого віку, а за станом душі – і досі юнаки та дівчата.

«Коли я ще навчався в інституті, ми пішли на екскурсію з ночівлею на Ай-Петрі. У всієї групи були важезні рюкзаки з речами, з посудом. А там недалеко були випаси биків. Нас проінструктували, що повз них потрібно проходити тихо, щоб не злякати і не привернути увагу. Юнак з групи вирішив пожартувати і голосно як закричить: «Бееее!» Один бик як сполошився, як погнався за нами! Тікали з тими рюкзаками з такою швидкістю, що жоден спортсмен не наздогнав би!

А коли ще в школу ходив, дуже хотів бути артистом, тож відвідував драмгурток. Ось одного разу вийшов я на сцену, а весь текст ніби стерся з пам’яті. На цьому моя кар’єра актора і закінчилася,» - згадує, жартуючи, Віталій Йосипович Крупічко.

Ольга Василівна Крамаренко ж розповіла, що незважаючи на те, що була зразковою ученицею та студенткою, бо ж ніколи не пропускала занять і до всіх старанно готувалася, червоніти за поведінку все ж таки інколи доводилося. «Наш директор школи Олександр Олександрович Терещенко завжди вишиковував у ряд всіх дівчат і міряв спідниці, щоб не закороткі були. У мене, звичайно ж, спідниця була підвернута. З дому виходила з нормальною довжиною, а поки до школи дійду, осучаснювала її,» - сміється жінка.

«У нас життя було спокійнішим, - згадує Любов Василівна Борисова. – І ціни були копійчані. За 3 рублі можна було сходити на концерт Едіти П’єхи! Зараз мене тільки ровесники зрозуміють. Я після інституту працювала в Мелітополі, а там всі відомі співаки виступали. І вступити до вишу, якщо є знання та талант, було простіше. Сучасній молоді трохи важче живеться. Чи може той час здається таким хорошим, бо ми самі були тоді молоді?..»

Юність і молодість – це не тільки прекрасні періоди в житті кожної людини, але ще й особливий час пошуків, відкриттів і реалізації найсміливіших сподівань. Адже саме сьогоднішні школярі, студенти, молоді робітники, підприємці, науковці і визначають шляхи розвитку країни.

Турбота про молоде покоління є важливою частиною соціальної роботи. Молодь складає одну четверту частину світової робочої сили, а на неї, на жаль, припадає половина безробітних. Ринки праці зазнають труднощів із забезпеченням стабільної зайнятості з гарними перспективами.

У молодих людей ми поцікавилися, якої допомоги, на їхню думку, потребує сучасна молодь.

«Хотілося б, щоб безкоштовна освіта була реальністю, а проблем з працевлаштуванням стало менше,» - говорить Аня Бугайчук. Андрій Мотуз, який саме завдяки роботі в АТ «Михайлівський райагропостач» отримав змогу здобути другу вищу освіту та використовувати ці знання на практиці за новою спеціальністю, додає: «Я ще вважаю, що сучасній молоді не вистачає всебічного розвитку». Цю думку продовжує і Настя Грищенко: «Нашій країні дійсно потрібен простір для розвитку молодих людей, щоб вони менше шукали, куди б поїхати, щоб влаштувати свою долю». Погоджується і Олександр Макаров: «Головна проблема сучасної молоді полягає в тому, що їй важко самореалізуватися. Саме з цієї причини ми спостерігаємо, як талановиті хлопці та дівчата їдуть кудись на заробітки. Або ж влаштовуються працювати на ту роботу, до якої насправді не лежить душа, тільки тому, що треба на щось жити. Вирішити цю проблему, на мою думку, можна тільки на державному рівні. Особисто мені пощастило працювати за своєю спеціальністю на підприємстві, де всіляко заохочують молодь до навчання, розвитку та самореалізації».

В ряду проблем зазначають і залежність від новітніх технологій. «Я думаю, що сучасна молодь дуже ерудована, але надто мало рухається. А реального спілкування стало менше, все тільки в соціальних мережах. Треба, щоб було більше захоплюючих занять, більше спортивних секцій і багато-багато живого спілкування,» - говорить Людмила Тищук. «Дуже часто я спостерігаю, як на лавці сидить компанія і кожен клацає свій гаджет. Не гайте часу! Насолоджуйтеся молодістю, адже вона буває лише раз у житті,» - ділиться своєю думкою Юлія Романенко. Погоджується з нею і Денис Попов, який вважає, що не вистачає цікавих секцій та гуртків, які б змогли відірвати молодь від Інтернету. На думку хлопця, ще з дитинства потрібно приділяти більше уваги спортивному вихованню, бо на фізкультурі від найменших навантажень вже втрачають свідомість.

А Тетяна Дзюба ще зазначає, що сьогодні батьки дуже балують своїх дітей і в кінцевому результаті вони виростають абсолютно не підготовані до самостійного життя. «Тут потрібна більше інформаційна, просвітницька допомога. Дітям треба пояснювати, що майбутнє не таке безтурботне і безхмарне, яким вони його собі уявляють,» - вважає дівчина.

«Ще молодь зараз у багатох асоціюється з пройдисвітами, які не хочуть навчатися новому, зате мають букет шкідливих звичок. Насправді ж, на мою думку, молодь потребує не просто допомоги від старших, а й гарного прикладу,» - зазначає Ліза Ткач.

«Я не можу погодитися зі сформованим стереотипом, що молодь зараз деградує. Думаю, і 60, і 40 років тому були ледачі хлопці та дівчата, які не будували грандіозних планів на життя і не намагалися «вибитися в люди». Просто зараз це набагато простіше зробити: нам в поміч - мобільність, новітні технології, освіта... Сучасні юнаки та дівчата, як і раніше, готові прийти на допомогу, підставити плече, коли важко. Ось в селі Балки Василівського району хлопці витягли з каналу друга і врятували його від клінічної смерті, надавши першу допомогу. А в Запоріжжі юнак дістав 10-річного хлопчика з 8-метрового колодязя, вчасно доставив до лікарні і врятував йому життя. За такими – майбутнє! Однозначно!» - Впевнена у гідності сучасної молоді Настя Грищенко.

«Молодь на нашому підприємстві найрозумніша та найталановитіша, - з гордістю говорить голова Наглядової ради АТ «Михайлівський райагропостач» Галина Вікторівна Шаламова. – Для них не існує надскладних завдань. Проявляючи творчий підхід , здатність до самоосвіти та кмітливість, вони можуть вирішити проблемні питання самостійно. Я люблю, коли юнаки та дівчата прагнуть до знань, тому всіляко їх до цього заохочую, надаю можливість навчатися на курсах, семінарах, тренінгах. Підприємство забезпечує їм простір для розвитку. Молодь – це наше майбутнє. А ми повинні подбати про те, щоб у них було якомога більше можливостей для розвитку та самореалізації. Адже від розвитку молодого покоління напряму залежить розквіт нашої держави!»

І хочеться додати, що роки юності та молодості невпинно проходять, тому потрібно не витрачати їх дарма, а спрямовувати в правильне русло!
 
 
   

МИ знаходимось.

інд. 72013
Запорізька обл
Михайлівський р-н
с.м.т. Пришиб
вул. Кооперативна, 1
Все права защищены©