Контактные данные

10 НЕЗРУЧНИХ ЗАПИТАНЬ Працівнику сільського господарства

    Стаття з газети "НАШе Життя: новини" №155 від 16.11.2019

Цієї неділі відзначаємо День працівників сільського господарства. Тож, наша постійна рубрика теж присвячена цій професії. Користувачі соціальної мережі ставили запитання, відповіді на які їх найбільше цікавлять, а ми їх переадресували заступнику директора АТ «Михайлівський райагропостач» Олександру Борисовичу Макарову.

Зазвичай, земля дає багато грошей. Наскільки це впливає на заробітні плати працівників?

Я абсолютно не погоджуюся з твердженням, що земля дає багато грошей. Земля дає багато роботи! Надзвичайно багато! А заробляє той, хто віддає цій справі весь свій час!

На Вашу думку, скільки по-чесному повинен заробляти працівник сільського господарства?

Стільки, щоб родина не потребувала додаткових заробітків. Але для цього, повторюся, потрібно працювати, працювати і ще раз працювати Звичайно, завжди хочеться більшу заробітну плату, але вона залежить і від рівня складності роботи, і від державної підтримки сільськогосподарської сфери.

 

Вибір Вашої професії - вимушений захід (у зв'язку з недостачею робочих місць у сільській місцевості) чи поклик душі?

Моя родина – династія залізничників. Працював на залізниці і я, адже роботу все ж обирав за покликанням, але в 90-их роках ми не отримували заробітної плати, тому кожен шукав можливості забезпечити найнеобхіднішим сім’ю. Тоді я і перейшов на роботу в «Михайлівський райагропостач», але робота моя від цього суттєво не змінилася, оскільки землі у підприємства ще не було, а праця моя все-рівно була пов’язана із залізницею – відвантаження продукції. Сільське господарство – це ж не тільки робота в полі, тут справу «за покликом душі» може знайти практично кожен, головне – бути хорошим спеціалістом.

На Вашу думку, яких заходів має вжити керівництво нашої держави задля покращення роботи на сільгосппідприємстві?

Перш за все - вирішити питання з оподаткуванням. Ну і звичайно, необхідні дотації на розвиток сільського господарства. Буде державна підтримка - будуть і покращення!

Що Ви вважаєте найважчим у своїй роботі, і що – найбільш радісним?

Важко – все: держава ставить в такі рамки, що працювати практично неможливо.  Радують хороші партнерські стосунки з іншими сільгосппідприємствами, які, всупереч всьому,  підтримують та допомагають одне одному.

Проблема з кадрами для сфери сільського господарства в Михайлівському районі взагалі актуальна?

Я вважаю, що у нас кадрів достатньо. Багатьох не влаштовує заробітна плата – це вже повернення до перших питань, але спеціалісти є.

Яка, на Ваш погляд, вірогідність того, що невдовзі техніка замінить людей навіть на полі?

Я вважаю, що цього не буде, бо сільське господарство – це не та сфера, де абсолютно все можна поставити на конвеєр. Без людського фактору в наших умовах праці це не можливо. Так, и вже зараз маємо оновлені «розумні» трактори, але без тракториста вони нічого не зроблять.

Яких помилок Ви допускалися?

Хто не помиляється, той не живе. Звичайно, і в моїй роботі були помилки, але вони допомагали робити висновки. Розповідати про них не бачу сенсу – кожен має пройти свій шлях.

Яку роль відіграє Ваша справа в життєдіяльності країни?

Для країни сільськогосподарська справа – одна з основних гілок економіки. І я вважаю, що сільське господарство України спроможне на вагомий внесок у світовий ринок, але хотілося б і державної підтримки в цьому.

МИ знаходимось.

інд. 72013
Запорізька обл
Михайлівський р-н
с.м.т. Пришиб
вул. Кооперативна, 1
Все права защищены©